Advert
as

BİNGÖL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

BİNGÖL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, STK temsilcileri ve vatandaşların katıldığı toplantıda, olası bir deprem öncesinde alınması gereken önlemler tartışıldı.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) koordinesinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kentteki sivil toplum kuruluşları temsilcileri, oda üyeleri ve vatandaşların katılımı ile “Bingöl İli Afet Tedbirleri İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi. 

Toplantıda, Bingöl'ün “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesi ve mücbir sebep kapsamına alınması ile ilgili fikirler görüşüldü.Toplantı sonrasında Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasından yapılan açıklamada, alınan kararlar paylaşıldı. 

-İlimizin ivedilikle Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesi ve mücbir sebep kapsamına alınması için taleplerin ilgili mercilere iletilmesi.

-İlimiz yapı stokunun belirlenmesi için İnşaat Mühendisleri Odası ile koordineli çalışma yapılması.

-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından deprem riski yüksek olan ilimizde var olan yapıların incelenerek teknik rapor hazırlanması.

-İlimizde ağır veya orta hasarlı yapıların tespit edilerek ivedilikle tahliye edilmesi ve yerine depreme dayanıklı binaların yapılması.

-İlimizdeki bina altında yer alan iş yerlerinin denetlenmesi, kolon kesilmesi durumu varsa gerekli yaptırımların uygulatılması.

-Tüm sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekibi kurması.

-İlimizdeki arama kurtarma ekipleri için ulaşım aracı, teknik malzeme ve gerekli uygulamalı eğitimlerinin sağlanması.

-İlimiz genelinde “Afet Farkındalık” eğitimlerinin düzenlenmesi ve toplum tarafından kabul görmesi için kamu spotları ve gerekli matbu ve dijital görsel çalışmalarının yapılması.

-Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde AFAD ve İlimizde bulunan gönüllü arama kurtarma ekipleri ile “Durum Değerlendirme ve Aksiyon Planlama Toplantısı” düzenlenmesi.

-Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve gönüllüler ile Afet Planlama Kent Konseyi’nin kurulması.

-İlimizde kentsel dönüşüm projelerinin başlatılması için gerekli çalışmaların yapılması.” 

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN YERLERDE NE OLUR? 

-Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.

-Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.

-Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.

-Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.

-Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.

-Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir.

-Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir.

-Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanır.

-Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır.

-Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.

-Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YKS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir. Haber/Nihat KANAT

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum