Advert
as

BİNSİDAP: BİNGÖL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

BİNSİDAP: BİNGÖL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Bingöl’de faaliyet gösteren 50 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu(BİNSİDAP), Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu (BİNSİDAP) bünyesindeki sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bir araya gelerek ortak çağrıda bulundu.

Yapılan toplantıda afetin ilk gününden bu yana sahada aktif olarak çalışan STK’ların çalışmaları değerlendirildi, edinilen bilgi ve tecrübeler istişare edildi.

Toplantı sonrası STK’ların toplum dayanışması açısından ne kadar önemli ve değerli olduğu hususuna dikkat çekildi. Ayrıca, olası afet durumlarında Sivil Toplum Örgütlerinin daha etkin ve profesyonel hareket etmesi noktasında bazı çalışmalarım yapılması kararı alındı.

Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu Bingöl için uyardı ve tabiri caizse kırmızı alarm verilmesini gerektiğine dikkat çekti!

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Bingöl için kırmızı alarm verilmesi gerektiği belirtildi.

Bingöl’ün Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada yer aldığı hatırlatılan açıklamada, son zamanlarda uzmanların bilimsel uyarılarına ve beklenen olası depreme dikkat çekildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Bingöl’de de hasara yol açtığı belirtilen açıklamada, binaların yorulduğu ve depremden sonra statik değerlerinin bozulduğu dile getirildi. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında olası bir depremde yıkımın ve oluşacak felaketin büyüklüğüne dikkat çekildi.

Yaşanan afet sonrasında ilk etapta 10 ili afet bölgesi ilan edilmesi ve sonrasında Elazığ’ın da bu illere dahil edilmesinin doğru karar olduğu ifade edilen açıklamada, “Bingöl, mevcut risk durumu göz önünde alındığında, fay hatlarının kesişim noktasında yer alması ve enerji biriktirme durumları açısından en tehlikeli, deprem olasılığı en yüksek illerden biridir. Mevcut zemin ve yapı durumu göz önüne alındığında Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi gerekir.

Afet bölesi ilan edilen illerde, olası afet durumunda önlemler en üst seviye tutulur. Risk analiz durumları ivedilikle yapılarak bir afet anında can ve mal kayıpları minimum seviyeye düşürülür ve şehir sürekli hazır bir konumda bekletilir.” denildi.

HANGİ BÖLGELER RİSKLİ?

Özellikle Kültür Caddesi, Maden Sokak, Hastane Caddesi ve Beşyol mevkiinde eski binaların olduğu hatırlatılan açıklamada, bu bölgeler başta olmak üzere il merkezi, ilçeler ve köylerde çalışmaların bir an önce başlatılması gerektiği ifade edildi.

Söz konusu yapıların hasar tespiti ve şehrin risk analizinin hala yapılmadığının altı çizilen açıklamada, depremin değil alınamayan tedbirlerin öldürdüğü belirtildi.

“BU ŞEHİR YOK OLMADAN BU ŞEHRE DEĞER VERİN”

Alınması gereken önlemlerin, afetlerin yaşanmadan öne alınması gerektiği belirtilen açıklamada, “Ortak paydamız olan Bingöl’e, şehrimiz yok olmadan değer verilmeli ve afet bölgesi ilan edilmelidir. Bu tedbirleri şehrin yöneticilerinin, siyasilerinin alması gerekiyor. Olası bir afette alınmayan bu önlemlerin hesabı ağır olur” denildi.

GÜN, BİRLİK OLMA GÜNÜDÜR

Şehrin tüm bileşenlerinin ortak amacının memleket olduğu ve tüm taleplerin memleket adına yapıldığı vurgulanan açıklamada, tüm siyasi hesapların bu konunun dışında kalması gerektiği ifade edildi. Haber/Nihat KANAT

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum