Advert
as

BİNGÖL’DE KÜLTÜREL MİRAS KAYIT ALTINA ALINIYOR

BİNGÖL’DE KÜLTÜREL MİRAS KAYIT ALTINA ALINIYOR

Bingöl’de Kültürel Mirasın Korunması için toplanan İl Tespit Kurulu, ilde kültürel miras olarak kayıt altına alınıp korunabilecek gelenekleri görüştü.

Bingöl’de şuana kadar Palas, Cacim, Kara Çarşamba Geleneği, Kartal Oyunu ve Sancak Balıklı Çeşme Havuzu Efsanesinin kültürel miras olarak kaydedilmesini sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, geçmişi yüzyıllara dayanan Bingöl’deki arıcılık geleneğinin de kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma kararı aldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO tarafından kültürel mirasın korunması, desteklenmesi amacıyla hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine, Türkiye 2006 yılında taraf oldu. Ülke bu sözleşmeyle, kendi toprakları üzerinde bulunan somut olmayan kültürel miras ile ilgili olarak kimlik saptama, koruma, yaşatma, arşivleme, araştırma, geliştirme, teşvik etme ve gelecek nesillere aktarmayı taahhüt etti.

Bu kapsamda illerde komisyonlar oluşturularak kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yürütülüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Önalan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç, Bingöl Üniversitesinden araştırmacı Abdullah Demir, Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Songül Duzcu, Gazeteci Ömer Şanlı ve Emekli İşçi Hasan Berdibek’ten oluşan komisyon, yılda iki kez toplanarak, Bingöl’de kültürel miras üzerine çalışmalar yürütüyor.

 ARICILIK GELENEĞİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Kurul üyeleri, 2023 yılının ilk toplantısında, Bingöl’de yüzyıllardır devam eden arıcılık geleneğinin kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma yürütme kararı aldı. Çalışma kapsamında, Bingöl’de arıcılığın tarihi, geleneksel arıcılık yöntemleri ile ilgili araştırma yapılarak arıcılık geleneğinin Bingöl adına kültürel miras olarak kaydedilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapılacak.

Kurul üyeleri ayrıca, Yaşayan İnsan Hazinesi adı altında da Zakirlik geleneğinin Bingöl’deki son temsilcisini bakanlığa önerme kararı aldı.

ŞU ANA KADAR 5 KÜLTÜREL MİRAS KAYDEDİLDİ

Bingöl’den şu ana kadar başvurusu yapılan Palas, Cacim, Kara Çarşamba Geleneği, Kartal Oyunu ve Sancak Balıklı Çeşme Havuzu Efsanesi, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması envanterine kaydedildi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum