Advert
as

YEDİSU HOROZ KURU FASULYESİ FESTİVALİ DÜZENLENDİ

YEDİSU HOROZ KURU FASULYESİ FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Bingöl’ün tescilli ve coğrafi işaretli ürünlerinden olan Yedisu horoz kuru fasulyesi için festival düzenlendi. Yedisu Kaymakamlığı ve Yedisu Belediyesi tarafından organize edilen festivale Vali Ahmet Hamdi Usta katıldı.

Yedisu Kaymakamlığı ve Yedisu Belediyesi tarafından organize edilen festivale Vali Ahmet Hamdi Usta’nın yanı sıra Yedisu Kaymakamı Furkan Başar, Yedisu Belediye Başkanı Ömer İsen, kurum müdürleri, STK Temsilcileri ve vatandaşlarımız katıldı.

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 12.02.2021 tarihinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan ve kamuoyunda Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi olarak bilinen ürünün daha geniş mecralarda tanınması, pazar oluşturulması ve katma değer yaratılması adına düzenlenen festivale katılan Vali Usta, açılış öncesinde standları ziyaret ederek üreticilerden ürünleri hakkında bilgi aldı ve ikram edilen Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinden tatmayı ihmal etmedi.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalin açılış ve selamlama konuşmalarında Yedisu Belediye Başkanı Ömer İsen, Yedisu Kaymakamı Furkan Başar ve İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, festivalin hedefi ve Yedisu Kuru Fasulyesi’nin dünden bugüne üretim kapasitesi, pazar gücü ve reklam/tanıtım faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Festivalde konuşma yapan Vali Ahmet Hamdi Usta,”“Tarihi, coğrafyası, kültürü, yeraltı yerüstü kaynakları, zengin mutfağı ve turizm potansiyeli ile Bingöl, Anadolu’nun bereket yüklü önemli merkezlerinden biridir.

Son yıllarda Devletimizin ve hükümetimizin aldığı tedbirler kapsamında, Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan ve birçok sektörde önemli mesafeler kat eden Bingöl’de tarım sektöründe de göğsümüzü kabartan; yaratılan katma değerler ile ilimizin yarınlarını daha güçlü ve müreffeh kılan gelişmeler yaşıyoruz.

Ben öncelikle bu imkanları ilimiz için seferber eden başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz olmak üzere, Sayın Vekillerimiz ile tüm Devlet büyüklerimize ve süreçlerin il genelindeki tüm aktörlerine huzurlarınızda teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün tarım ürünlerimiz adına katma değer oluşturmak ve çiftçilerimizin gelir seviyesini yükselterek kırsalda kalkınmayı sağlamak amacıyla takip ettiği Coğrafi İşaret çalışmalarında atılan somut adımlar ve alınan birbirinden güzel sonuçlar var.

Öncelikle bu belgelerin çiftçimiz, üreticilerimiz ve tüm vatandaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.

Bu noktada; Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi için tescil belgesi alındıktan sonra yaşananları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum:

-Yapılan projeler ve verilen desteklerle üretim 60 dekardan 700 dekara çıkarılarak 11 kat arttırılmıştır.

- Yedisu İlçemizde DSİ tarafından yapılan proje ile 8 bin dekarlık bir alan basınçlı sulama sistemine kavuşturulmuştur.

-Bu çalışmaların reklam ve tanıtım süreçleri akabinde özellikle il dışından ürüne talep yoğunluğu başlamış ve artarak devam etmektedir.

-Yarınlara dair hedefimiz, sulamaya açılan 8 bin dekarlık alanın, ilk aşamada en az 4 bin dekarında fasulye üretimi yapılmasıdır.

-Mevcut Hali hazırdaki üretimin ekonomiye katkısı yaklaşık 17 Milyon TL civarındadır. Hedeflediğimiz üretimin ekonomiye katkısının ise bugünkü rakamla yaklaşık 100 Milyon TL olacağını paylaşmak isterim.

Bugün hep birlikte ve büyük bir coşkuyla katıldığımız festivalin, Coğrafi İşaretli Yedisu Horoz Kuru Fasulyemize “tanıtım, Pazar ve katma değer oluşturmak” adına hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Böyle bir festival düzenleyerek konuyu kamuoyuna taşıyan Sayın Kaymakamımıza ve Sayın Belediye Başkanımıza emekleri için teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Vali Usta’nın konuşmalarının ardından fasulye yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum