Advert
as

“BİNGÖL BALI’NIN ÜNÜ DÜNYAYA YAYILMIŞ DURUMDA”

“BİNGÖL BALI’NIN ÜNÜ DÜNYAYA YAYILMIŞ DURUMDA”

Bingöl Üniversitesi tarafından Türkiye'de ilki gerçekleştirilen 'Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı' açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Bingöl Balı, coğrafi işaret alarak pek çok ödüle de layık görülmüştür. Dünyadaki yarışmalarda bir birincilik, ikincilik gibi ödüller alıyor. ” dedi.

Bingöl'de ilk kez düzenlenen Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı'nın açılışı yapıldı. Bal Şurasının açılışına katılmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Bingöl'e geldi. İlk olarak Bingöl Valiliği'ni ziyaret eden Yılmaz, ardından üniversitedeki bal şurasının açılışını gerçekleştirdi.

“ARTIK ULUSLARARASI BAL ŞURASI VE FUARI DÜZENLEYEN BİR ÜNİVERSİTEMİZ VAR”

Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı'nda konuşan Yılmaz, üniversitelerin ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesinin bugün artık Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı düzenleyen bir üniversite olduğuna dikkat çekti. Yılmaz şunları aktardı: “Değerli kardeşlerim, bal üreticisinden arıcılıkla ilgilenen bilim insanına, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından belediyelerimize kadar bal ürünlerinde katma değeri arttırmak için bir aradayız. Bu vesileyle bu toplantıya Cumhurbaşkanımızın en kalbi selamlarını, sevgilerini iletmek istiyorum. Arıcılık; insan sağlığına, üretime ve ülke ekonomisine katkıları ile kıymetli bir tarımsal faaliyettir. Topraktan bağımsız oluşu ve diğer pek çok sektöre kıyasla daha az iş gücüne ihtiyaç duyması ile kısa sürede emeği gelire dönüştürülmektedir. Türkiye coğrafi yapısı, zengin florası ve iklim özellikleriyle arıcılığa son derece elverişli bir konumdadır. Evliya Çelebi'nin ovalarından bal akan topraklar olarak nitelendirdiği bal ormanlarımız geçmişten bu yana arıcılığa beşiklik etmiştir. Dünyada bilinen ballı bitkiler florasının yüzde75’ine sahip olan ülkemiz aynı zamanda dünya çam balı üretiminde yüzde 90'lara varan oranla en büyük payı almaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Türkiye, dünya bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemiz bal arısı çeşitliliğine ve zengin arı ırklarına sahiptir. Yaklaşık 9 milyon adet arılı kovanın bulunduğu ülkemizde arıcılık sektörü bal, polen, propolis ve bal mumu gibi arı ürünlerinden 12 milyar lira katma değer sağlamaktadır. Son yirmi yıla baktığımızda toplam 93 bin ton bal ihracatı yapılmış ve 316 milyon dolarlık ihracat geliri elde edilmiştir.”

“ARICILIK, CUMHURBAŞKANIMIZIN ÖNCÜLÜĞÜNDE 2003 YILINDAN BU YANA DESTEKLENMEKTEDİR”

Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde arıcılığın 2003 yılından bu yana desteklenmeye başlandığını dile getiren Dr. Yılmaz, bu vesile ile 1.2 milyar lira destekle arılı kovan, bal üretimi ve arıcılık işletme sayısında büyük artışların kaydedildiğini belirtti. Gelinen noktayı yeterli görmediklerini ifade eden Yılmaz, “Katma değerli ürünlerle bu başarıyı kutlamamız, bölgesel kalkınmaya ve ihracata arı ürünleriyle güç katmamız lazım. Bingöl Üniversitemizde bir AR-GE merkezimiz var. Orada balla ilgili çalışmalar yapılırken kozmetikten temizlik ürünlerine varıncaya kadar balı sadece bir gıda olarak değil, sağlıktan yaşam şartlarını iyileştirmeye varıncaya kadar farklı alanlarda yeni ürünlerle katma değerini yükseltmeye dönük çalışmalar yapılıyor. İnşallah bu çalışmaların sonuçlarını da hep birlikte görürüz. Bu çalışmaların sonucunda da tabi ki üreticilerimizin gelirinin ve refahının arttığını hep birlikte görüp görmeyi arzu ediyoruz. Arıcılıkta sürdürülebilir üretim yöntemleriyle bilinçli girişimcilerin desteklenmesine ve iklim dostu uygulamalara önem veriyoruz. Bu amaçla bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri üretimini arttırmak ve kayıt altına almak, arı ıslah projeleri başta olmak üzere arıcılık projelerini hayata geçirmek, bal üretim alanlarını planlı bir şekilde çoğaltmak, kovan başı bal verimini yükseltmek, markalaşma ve arıcıların refah düzeyini arttırmak için gayret gösteriyoruz. Biraz da Bingöl'den bahsedelim. Bingöl ilimiz gerek üniversitemizin çabaları, gerek Tarım ve Orman Bakanlığımız ile DAP ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin destekleriyle bal üretiminde marka olma yolunda ilerlemektedir. Bu arada tabi değerli vekilimiz Feyzi Bey’e gibi gönüllü elçileri de tanıtıma büyük katkı sunuyorlar. Onlara da çok çok teşekkür ediyoruz. Güzel gönlünüz, el değmemiş yaylaları ve doğasıyla geveni, kekiği, beyaz yoncası ve üçgül gibi zengin florası ile arıcılar için adeta bir cennet konumundadır” şeklinde konuştu.

“BİNGÖL BALI’NIN ÜNÜ DÜNYAYA YAYILMIŞ DURUMDA”

Karakteristik tat ve aromaya sahip Bingöl Balı’nın ününün dünyaya yayıldığına dikkat çeken Yılmaz,  “Bingöl Balı, coğrafi işaret alarak pek çok ödüle de layık görülmüştür. Dünyadaki yarışmalarda bir birincilik, ikincilik gibi ödüller alıyor. Bakınız tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite misyonunu üstlenen Bingöl Üniversitesi, arı ve arı ürünleri alanında ihtisaslaşmış tek üniversitedir. Bingöl Balı’nın kalitesini ve güvenilirliğini, yerel ekonomiye katkısını ulusal ve uluslararası anlamda tanınırlığını daha da arttırmayı hedefliyoruz. Arıcılık işletmesi, polen, arı sütü ve bal mumu üretimi, sertifikalı ana arı yetiştiriciliği ve arı zehri üretimine yönelik yoğunlaşmak gerektiği ortaya konmaktadır. Bal Şurası'nın ülkemizin bal üretimini artırmak, arı popülasyonlarını korumak, bal ve diğer arı ürünlerinin sürdürülebilir üretimini ve pazarlamasını destekleyecek kapsamlı bir stratejik yol haritası oluşturmak için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bal şurasında bal ürünlerinde verimlilikten ihracata, markalaşmadan yerli türlerin korunmasına kadar geniş bir alanda ortaya konacak politika önerilerini yakından takip edeceğiz ve çıktılarını hep birlikte inceleyeceğiz. Uluslararası anlamda tecrübe paylaşımının da çok kıymetli olduğunu vurgulamak istiyorum. Şura ve fuar çıktılarının sürdürülebilir arıcılık faaliyetleri ve bölgesel kalkınma açısından yol gösterici olacağına inanıyorum. Bingöl Uluslararası Bal Şurası ve Fuarının organizasyonunda emeği geçen Bingöl Üniversitemiz başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, sponsorlara, paydaşlara teşekkür ediyorum. Bu arada Sütaş da teşekkür ediyoruz” dedi.

“SANAT VE KÜLTÜR, KALKINMANIN AYRILMAZ PARÇASIDIR”

5’inci Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali yarışmacılarına tebrik eden Yılmaz, “Kalkınma dediğimiz kavram, ekonomik gelişmeden daha geniş bir kavramdır. Kalkınmanın içinde ekonomi elbette önemli bir yere sahip. Ekonomi gereklidir elbette ama yeterli değildir. Ekonominin yanı sıra sosyal gelişim, çevre, yönetişim gibi konular olmadan tam anlamıyla bir toplumun kalkınması mümkün değildir. Yine sanat ve kültür kalkınmanın ayrılmaz parçalarıdır. Bu konularda da sadece metropollerde sadece belli kesimler arasında sanat ve kültür faaliyetlerinin olması hiçbir şekilde kabul edilemez. Sanatta da kültürde de tüm coğrafyaya, bütün kesimlere, özellikle de dezavantajlı kesimlere ve coğrafyalara sanatın taşınması hem sanatın gelişimi açısından son derece anlamlı olacaktır hem de bu yörelerin kalkınması anlamında daha geniş anlamda daha müreffeh bir toplum olması anlamında son derece kıymetlidir. Bu anlamda Bingöl'e, Şırnak'a, Hakkari'ye değişik illere giden sanatçıları yürekten tebrik ediyorum. Keşke hepsi böyle yapsa. Sadece belli illerde belli çevrelerle sınırlı kalmasınlar, inanın kendilerini de zenginleştirmiş olurlar. Ülkemize de yeni değerler katarlar. Bunu yapan sanatçılara da buradan selam olsun diyorum. Bu güzel organizasyonlara emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum. Hepinize en derin saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuşmasını noktaladı.

Cumhurbaşkanı Yardımız Dr. Cevdet Yılmaz, konuşmasının akabinde 6. Geleneksel Bingöl Bal yarışmasında dereceye giren arıcılara ve 5’inci Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali’nde dereceye giren filmlere ödüllerini verdi.

Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı’nın açılış konuşmalarının ardından Yılmaz ve beraberindekiler bal fuarının açılış kurdelesine keserek, fuar alanında bulunan stantları ziyaret ettiler.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum