Advert
as

BİNGÖL'ÜN SAĞLIK SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

BİNGÖL'ÜN SAĞLIK SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Her ay farklı bir gündemle toplanan BİNSİDAP, Bingöl'ün sağlık alanındaki sorunları ve çözüm önerileri başlığıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Rektör Çapak ve İl Sağlık Müdürü Tosun'un konuk eden BİNSİDAP, Araştırma Hastanesi ve Tıp Fakültesi konularını gündeme getirdi.

Bingöl'deki sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin masaya yatırılarak neticelendirilmesi amacıyla her ay çeşitli başlıklar ve muhatapların katılımıyla toplanan 50 sivil toplum örgütünün yer aldığı Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu (BİNSİDAP), 2024 yılının ilk toplantısında Bingöl'ün sağlık alanındaki sorun, ihtiyaç ve çözüm önerilerini masaya yatırıldı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Veysel Tosun'un konuk edildiği toplantıda Hasta Hakları Derneği tarafından doktor yetersizliği, randevu sorunları ile sağlık yatırımlarını içeren 37 başlıkta sağlık alanında aksaklıklar, bunları sebepleri ve çözüm önerileri rapor halinde sunuldu.

TOSUN; OLASI AFET DURUMUNDA SAĞLIKTA ERİŞİM SORUNUMUZ OLMAYACAK”

Sağlık alanındaki aksaklık ve sorunların temel sebebini “Fiziki ve Hekim yetersizliği' olarak özetleyen İl Sağlık Müdürü Veysel Tosun, altyapının güçlendirilmesi için gerekli çaba ve planlamaların sürdüğünü vurguladı.

Hasar durumu nedeniyle boşaltılan Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin Bingöl Devlet Hastanesi binasına naklinden kaynaklı problemler olduğu kadar bazı avantajların da ortaya çıktığını ifade eden Tosun, çocuk ve kadın doğum polikliniklerinin mevcut sayısının arttırılması ile ilgili çalışmaların olduğunu da kaydetti.

Birinci derece deprem bölgesi olan ve olası bir deprem anında ilimizin sağlık hizmetine erişiminin ne durumda olduğu ile ilgili soruya cevap veren Tosun, kurulan sahra hastanesinin alt yapısı, helikopter pisti, internet sağlayıcıları gerekli araç gereçler başta olmak üzere her ayrıntısının düşünüldüğü tam bir hazırlığın olduğunu belirterek, özellikle bu konuda hassas bir çalışmanın olduğu, olası bir afet anında erişimde herhangi bir sıkıntının oluşmaması için önlemlerin eksiksiz olduğunu ifade etti.

“AMATEM İÇİN BİNA YAPIM TALEBİNDE BULUNDUK”

Madde bağımlılığının tedavisinde önemli yeri bulunan ve Bingöl için önemli bir ihtiyaç olduğu vurgulanan AMATEM'in (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri) kurulması için yoğun bir çalışmanın yapıldığının bilgisini veren Tosun, AMATEM için bina ihtiyacına dikkat çekti ve yüksek güvenlikli ve içerisinde aktivite alanlarının olacağı ayrı binanın olması halinde gerekli ekip ve sağlık personeli anlamında bir sıkıntılarının olmayacağını söyledi.

Sağlık İl Müdürlüğüne ait uygun bir arazide yapının yapılması için gerekli taleplerinin yapıldığını, çalışmalarının sürdüğünü belirten Tosun, özellikle AMATEM'in şehir için önemli olduğunu vurgulayarak, bu anlamda çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.

"SAĞLIK ALANIYLA İLGİLİ 4 FAKÜLTE VAR"

Bingöl Üniversitesi'nin kurulduğu günden buyana çok yönlü gelişim ilkesiyle önemli mesafeler kat ettiğini ve bu kapsamda sağlık alanında önemli yatırımları hayata geçirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, üniversite bünyesinde sağlıkla alakalı 4 Fakülte, 2 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu kurulduğunu aktardı.

“Diş Hekimliği Fakültesi, Fizik Tedavi Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi ülkemize hizmet etmeye çalışıyoruz” diyen Rektör Çapak; “Diş Hekimliği Hastanemiz faaliyete girdiğinde 102 kişi aynı anda tedavi hizmeti alabilecek. Fizik Tedavi Fakültemiz bul yıl ilk öğrencilerini aldı. İnşallah Fizik Tedavi Hastanemizin faaliyete girmesi ile bu konuda da bölgenin lokomotifi olacağız, yine Sağlık Bilimleri Fakültemizin bünyesinde nitelikli hemşire ve diyetisyen yetiştiremeye çalışıyoruz. Veterinerlik Fakültemiz ve Fakültemizi bünyesinde kurulan 5500 metre karelik hayvan hastanemizle de insan sağlığının yanı sıra hayvan sağlığına hizmet etmekteyiz” dedi.

“ARAŞTIRMA HASTANESİ OLMASI GEREKİYOR”

Bingöl'deki sağlık problemlerinin önemli bir kısmının sağlık altyapısındaki yetersizlikten kaynaklandığını ve gelen hekimlerin kısa süreli çalışıp şehirden ayrıldığını ifade eden Çapak; “Yeteri kadar hekim ve nitelikli çalışma alanlarının oluşması için Tıp Fakültesi ya da Araştırma Hastanesinin ilimize kazandırılması gerekir. Bu noktada çaba sarf etmeye çalışıyoruz. Tıp Fakültesi veya Araştırma Hastanesi ilimizde kazandırıldığında uzman doktorlar akademik çalışma yapabileceği ve akademik unvan alabilecekleri için ilimizi tercih edeceklerdir. Bu vesile ile hastalarımızın başka illere tedavi amaçlı gitmelerine de gerek kalmayacaktır. Biz üniversite olarak gerek sağlık gerekse diğer konularda ilimizin emrindeyiz” şeklinde konuştu.

BİNSİDAP'TAN “TIP FAKÜLTESİ VE ARAŞTIRMA HASTANESİ” ÇAĞRISI

Bingöl'de Araştırma Hastanesi ile Tıp Fakültesi'nin kurulması için gerekli şartların tespiti, raporlanması ve ilgili makamlara sunumuyla ilgili Bingöl Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ile ilgili tüm muhatapların ortak bir çalışmayla harekete geçmesi çağrısında bulunan BİNSİDAP bileşenleri, şehrin bir bütün olarak harekete geçmesiyle çözüme ulaşılabileceğini vurguladı.

Sorunların tespiti kadar çözüm için sarf edilecek çabanın da önemli olduğunun altı çizilen toplantıda, önümüzdeki süreçte bu konuda atılan adımların yeniden masa yatırılacağı ve gelinen sürecin irdelenerek sonucun kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum