Advert
as

Eğitim-Bir-Sen’den Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Açıklaması

Eğitim-Bir-Sen’den Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Açıklaması

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Solhan Temsilcisi Nurullah Azak, 2016-2017 Eğitim Öğretim yılının açılışı münasebetiyle basın açıklaması yayınladı.

 

 

 

2016-2017 Eğitim öğretim yılı münasebetiyle basın açıklamasını yapan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Solhan Temsilcisi Nurullah Azak, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında şehit olanlara Allah’tan rahmet, geride kalanlarına sabır, gazilerimize de acil şifalar dileyerek başladı.

 

Azak, 15 Temmuz darbe ve işgal girişiminin devletin, milletin ve sivil toplum kuruluşlarının dik duruşu ile bertaraf edildiğini söyledi. Bu anlamda 1 milyonluk üyesi ile başta Memur Sen ve bağlı iş kolu Eğitim Bir- Sen tüm üye ve teşkilatlarıyla ilk andan itibaren meydanlara inerek bu işgal girişimine dur dediğini belirtti.

 

Öğrenciler öğretmen, öğretmen adayları ise atama bekliyor.

 

Azak,”Bu işgal girişimi eğitim öğretim sürecinin sancılı başlamasına neden oldu. Kamu çalışanlarının büyük bir kısmını oluşturan eğitim camiası bu hain girişiminden en fazla etkilenen camia oldu.”dedi.

Açığa almalar/ ihraçlardan dolayı ciddi bir öğretmen açığının ortaya çıktığını belirten Azak; bu durumdan en fazla bölgemizin etkilendiğini, özellikle il dışı atamalardan dolayı da bölgede ciddi öğretmen açığı oluştuğunu, bu açığa alma/ihraç sürecinde ihanet şebekesi içinde yer alanlar kadar mağdurların da tespiti önemli olduğunu dile getirerek, özellikle bu süreçte asılsız ya da kişisel husumete dayalı ihbarların tüm kamu çalışanlarında ciddi rahatsızlığa neden olduğunu belirtti.

 

Öğretmen dağılımındaki dengesizlik fırsat eşitsizliğinin en büyük gerekçesi

 

Azak,”Türkiye’de öğretmenlerin tecrübe açısından bölgelere ve illere göre dengesiz dağılımı, eğitimde fırsat eşitliği bağlamında endişe verici boyuttadır. Türkiye genelinde kamu çalışanı öğretmenlerin hizmet süresi ortalaması 11,7 yıl iken, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sırasıyla 6,0, 6,7 ve 7,2’dir.

 

Öğretmen hizmet süresi ortalamasının en yüksek olduğu iller sırasıyla İzmir (15,6), Aydın (15,5), Karabük (14,9), Ankara (14,9), Yalova (14,8) ve Balıkesir (14,8) iken, en düşük olduğu iller sırasıyla Şırnak (1,8), Hakkâri (2,0), Ağrı (2,8), Muş (3,1) ve Bitlis’tir (3,9).

 

Onuncu Kalkınma Planı’nda belirlenen hedef doğrultusunda, öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süreli çalışması özendirilecek birtakım düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Özellikle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili bir düzenlemenin bu doğrultuda etkili bir politika aracı olacağı düşünülmektedir.

 

130 bin öğretmene ihtiyaç var

 

Kamu okullarında çalışan 40 bin civarında norm fazlası öğretmen bulunmaktadır. Kurum (okul) bazlı 130 bin öğretmen ihtiyacı varken (Şubat 2016 verisi), öğretmenlerin yüzde 5’inin ihtiyaç fazlası olarak ihtiyacı olmayan okullarda görev yapıyor olması eğitimde fırsat eşitliği bağlamında ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı açısından son derece sorunlu bir durumdur. Anayasal haklar kapsamında tanınan aile bütünlüğünün korunması ve sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi gibi haklar ihlâl edilmeden bu sorunun çözümüne yönelik politikalar geliştirilmelidir.

 

Her 5 lise öğrencisinden 1’i kronik devamsız

 

Öğrenci devamsızlığıyla ilgili veriler, özellikle liselerde özürlü ya da özürsüz 21 gün ve üstü devamsızlık yapan öğrencilerin oranlarının yüksek olduğunu göstermektedir. 2014-2015 yılı verilerine göre, her 100 lise öğrencisinin yaklaşık 19’u 21 gün ve üzeri devamsızlık yapmıştır. Ortaokullarda her 100 öğrenciden 10’u; ilkokullarda ise her 100 öğrenciden 5’i 21 gün ve üstü devamsızlık yapmıştır.

 

Öğrenci başına yapılan harcamalar artıyor ama yetersiz

 

Türkiye’de temel eğitim ve ortaöğretim genelinde öğrenci başına harcama düzenli olarak artış eğilimindedir. Ancak, mevcut son verilere göre, öğrenci başına yapılan harcama açısından Türkiye, OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır.”

 

İlçemizdeki eğitim-öğretim sorunları ile ilgili bilgi veren Azak, ciddi anlamda öğretmen açığı olduğunu bunun ders tamamlama yoluyla giderilmeye çalışıldığı ancak açığın devam ettiğini söyledi. “Ücretli öğretmen görevlendirilmesinin yapılmamış olması okullarda ciddi eğitim sorununa neden olmaktadır. Hala birçok ders boş geçmektedir.

 

Ayrıca okullarımızda çok ciddi yardımcı hizmetli personel açığı bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda İŞKUR TPY kapsamında bu sıkıntı giderilmeye çalışılıyordu. Bu sene her kuruma bir, toplamda Milli Eğitim Kurumuna 20 personel verilecek olması bu probleme çare olmamaktadır. Örneğin 3 binası ve 1000’in üzerinde öğrencisi olan Atatürk İlkokulunda sadece 1 yardımcı personel bulunmaktadır. Diğer kurumlarımızda da durum pek farklı değildir.

 

Bu sene kitap eksiği de ayrıca problem teşkil etmektedir. Bazı kitaplar hala kurumlara ulaşmamıştır.

 

Okullardaki güvenlik problemleri noktasında ilgili kurumların gerekli hassasiyeti göstermesi, Erkek İmam Hatip Lisesinden Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesine kadar devam eden güzergâhının yol aydınlanmasının yapılması acil bir ihtiyaçtır.”

 

 

Eğitim-Bir-Sen Solhan İlçe Temsilcisi Nurullah Azak; “İçinden geçtiğimiz bu süreçte meslektaşlarımızın üstün gayretleriyle bu sıkıntıların minimum dereceye ineceğine inanıyor. Başta eğitim camiası olmak üzere tüm eğitim çalışanlarına, velilerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum