Advert
as

“GENÇ VE SOLHAN'DAN 40-50 TAKİPLİ KALIN BAĞIRSAK KANSERİ HASTAM VAR”

“GENÇ VE SOLHAN'DAN 40-50 TAKİPLİ KALIN BAĞIRSAK KANSERİ HASTAM VAR”

Kalın Bağırsak kanseri hastalığına karşı uyarıda bulunan Prof. Dr. Bahri Çakabay, 'Benim şu anda sadece Genç ve Solhan'dan 40-50 takipli FAP hastam var. Bu hastalığı aile bireylerinde olanların tarama yapmaları gerekir.'

 Bingöl Devlet Hastanesi'nde Kolorektal Kanser ve Proktolojik Hastalıklar Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda açılış konuşması yapan Başhekim Uzm. Dr. Samet Tatlı, “Amacımız, hem alanında seçkin hocaları Bingöl'e getirmek hem de bilgilerimizi tazelemek ve halkımızın önemli hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayarak erken teşhis ve tedavi için farkındalık oluşturmak. Sempozyum konusunu seçerken toplumun önemli bir kesimine hitap etmesine dikkat etmeye çalıştık. Kolorektal kanserler ve proktolojik hastalıklar toplumda sık görülen ve önemli bir morbidite ve hatta mortalite nedenli hastalıklar. Bu hastalıklar farklı branşların ortak çalışmasına dayalı olarak tetkik ve tedavi edilmesi gereken hastalıklar. Sempozyumumuz bu anlamda multidisipliner olması açısından ayrı bir öneme sahip” dedi.

ÇAKABAY: “ERKEN TANI CİDDEN ÇOK ÖNEMLİ”

Kolon ve rektumda binlerce polip ile karakterize, otozomal dominant geçiş gösteren bir hastalık olan Familyal adenomatöz polipozis (FAP) hastalığının özellikle Bingöl'ün Genç ve Solhan ilçelerinde çok fazla olduğunu aktaran Prof. Dr. Bahri Çakabay, “Benim şu anda sadece Genç ve Solhan'dan 40-50 takipli FAP hastam var. Bu hastalığı aile bireylerinde olanların tarama yapmaları gerekir. Bingöl Devlet Hastanesinde bu taramaları yapacak imkanlar da mevcut. Erken tanı cidden çok önemli. Ayrıca Cerrahi olarak da kanser vakalarında ilk cerrahi müdahale çok önemli ve telafisi mümkün olmayan bir aşama. Yani ilk cerrahi müdahale başarılı olursa tedavi yüksek oranda başarılı olur. Ama ilk cerrahi müdahale istenilen sonucu vermezse hem tekrarı olmaz hem de sonraki kemoterapi ve radyoterapi aşamalarında istenilen yanıt verilmez. Kanser alanındaki bilimsel çalışmalar günümüzde çok iyi durumda. Bizler çok daha zorlu koşullarda ameliyatlar yapmak durumundaydık. Şu anda bile ameliyatlar için gereken malzemeleri toplamak çok zahmetli. Bingöl Devlet hastanesinde bugün Tıbbi Onkolog, Gastroentolog, Radyolog var. O yüzden vatandaşlarımız taramalarını gönül rahatlığıyla yaptırabilir. Bu beni de çok mutlu etti. Tüm katılımcı arkadaşlara, bizleri ağırlayan hastanemize ve değerli konuklara teşekkür ediyorum” dedi.

FAMİLYAL (AİLESEL) ADENOMATÖZ POLİPOZİS (FAP) SENDROMU NEDİR?

Kalın bağırsağın içinde yüzlerce, binlerce polip gelişimi ile seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten örtü tabakasında kabarıklıklar - çıkıntılar meydana gelir. Deride bulunan et benlerine benzer bir görünümleri vardır. Bu kabarıklıklara polip denir. FAP hastalığında bağırsağın içinde bu poliplerden yüzlerce, binlerce bulunur. Bu poliplerin tipleri adenomatözdür yani bez yapıları içermektedir. FAP hastalığındaki bağırsak poliplerinden bağırsak kanseri gelişir, bu nedenle de kanser gelişimi başlamadan tedavi gereklidir.

Kalın bağırsak kanseri oluşum şekline göre üç şekilde gözlenir;

1. RASTLANTISAL (SPORADİK) KALIN BAĞIRSAK KANSERİ

En sık gözlenen tipidir. Tüm kalın bağırsak kanserlerinin yaklaşık %70 kadarı bu tiptir.

2. AİLESEL KALIN BAĞIRSAK KANSERİ

Ailede kalın bağırsak kanseri yaygındır fakat tanımlanmış bir genetik bozukluk yoktur. Tüm kalın bağırsak kanserlerinin yaklaşık %25'i bu gruba girer.

3. KALITSAL KALIN BAĞIRSAK KANSERLERİ

Tüm kalın bağırsak kanserlerinin %5'i kadarıdır. Kalıtsal kalın bağırsak kanserlerinin %4 kadarı herediter (kalıtsal) non-polipozis kolorektal kanser (HNPCC) ve %1 kadarı familyal (ailesel) adenomatozis polipozis (FAP) hastalığıdır.

FAP (familyal (ailesel) adenomatozis polipozis) hastalığına bağlı gelişen bağırsak kanseri, tüm kalın bağırsak kanser hastalarının %1'ini oluşturur.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum