Advert
as

“ŞAHİTLİK VE ŞEHADET” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

“ŞAHİTLİK VE ŞEHADET” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Özgür-Der Bingöl Şubesinin düzenlediği seminerde konuşmacı olarak katılan Abdurrezak Dervişoğlu, “Şahitlik ve Şehadet” konulu sunum gerçekleştirdi.

Özgür-Der Bingöl Şubesi Konferans Salonunda düzenlenen programda Abdurrezak Dervişoğlu “Şahitlik ve Şehadet” kavramları hakkında bilgiler verdi.

Program; sunumunu Erhan Ozan’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Abdurrezak Dervişoğlu sözlerine şahitlik ve şehadet kavramının ilgili ayetler doğrultusunda lügat ve ıstılah anlamlarını izah ederek giriş yaptı ve ardından şunları söyledi; “Şehadetin lügat ve ıstılah anlamlarıyla beraber tarihsel belleğimizin dirilişine hizmet eden çok önemli bir boyutu vardır. Her şehit/şahit hafızaya katkı sunar ve zulmü açığa çıkarır. Şeyh Ahmet Yasin İsrail zulmünü şehadetiyle duyurmuştur. Şeyh Said Kemalist tekçiliğin ve inkârın ipliğini pazara çıkarmıştır. Bugün hâlâ ölmeye/şehid olmaya devam eden Filistinli kardeşlerimiz, yine küresel istikbarın zulmünü ve İslam dünyasının sessizliğini, iktidarların izzet yoksunluğunu açığa çıkarmıştır.

Dervişoğlu, Şehit geride kalanlara ne bırakır? sorusu içinse şunları dile getirdi, “Şehit kanıyla tarihe tanıklık edip geride kalanlara soylu aziz bir izlek miras bırakır.”

Dervişoğlu daha sonra ise “Şehit/şahit vahyi bilgiyi soyut, zihinsel, vicdana hapsedilmiş yaptırımsız bir ‘bilgi yığını’ olmaktan çıkarır. Vahyi ve Nebevi rehberliği ete kemiğe büründürür. Müşahhas hale getirir. İslam fetih hareketlerinin artmasıyla şehadet kavramı Kur’an’ın ona yüklediği manadan sıyrılarak ‘Allah yolunda ölmek’ şeklinde telakki edildiyse de esasen şehadet daha çok ‘Allah yolunda yaşamak’ ile ilgili bir kavramdır. Kavramların Kur’an’ın gölgesinde sabitleştirilmeleri Müslümanlar’ın sorumlulukları arasındadır.” dedi.

Dervişoğlu son olarak, “Müslümanlar bütün seküler çevrelerin kendilerine mal etmeye çalıştığı şehadet kavramanın sadece Fisebilillah bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini bilirler.” diyerek sözlerini nihayete erdirdi.

Program A’li İmran Suresi 53. Ayetiyle sona erdi. Rabbimiz! İndirdiğine iman ettik, Resule İttiba ettik, bizi (tevhide) şahitlik edenlerle birlikte yaz.”

Program katılımcıların katılımı ve sorularıyla sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum