Advert
as

“ÇANAKKALE BİR DİRİLİŞTİR, DİRENİŞTİR”

“ÇANAKKALE BİR DİRİLİŞTİR, DİRENİŞTİR”

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yıl dönümü ile 18 Mart Şehitleri anma günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi Müdürü Ferzende Açan,”Çanakkale bir ruhtur. Çanakkale bir diriliştir, direniştir.” Dedi.

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıl dönümü etkinliği, Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Etkinliğe; Kaymakam Muhammed Çetin, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhittin Çiftçi, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Program, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Akabinde Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi Müdürü Ferzende Açan tarafından günün anlam ve önemine dair konuşma yapıldı.

Açan konuşmasında " Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl dönümünü kutlamak ve aziz şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunmaktayız.

Bir zamanlar üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti 20. Yüzyıla gelindiğinde topraklarının büyük çoğunluğunu kaybetmiş durumdaydı. Devleti eski gücüne kavuşturmak için yeni formüller aranıyordu. Bu sırada Avrupa’nın göbeğinde başlayan 1. Dünya savaşı Osmanlı yönetimini bir tercih yapmak zorunda bıraktı. Tarafsız kalınsa bile bu ateşin kendi topraklarına sıçrayacağını gören Osmanlı yönetimi, hiç değilse savaşın kazanılması durumunda kaybedilen toprakları geri alma umuduyla Almanya’nın yanında savaşa girdi.

Şu bir gerçektir ki imparatorluk yorgun, bitkin, moralsiz ve cephanesizdi… Ama bir cephe sarsılmaz direnişin, vatanseverliğin sembolü olur… ÇANAKKALE

İtilaf devletlerinin planı basittir; Çanakkale geçilecek,  İstanbul işgal edilecek ve Osmanlının savaş dışı kalması sağlanacaktır.   16 dev gemiyle girerler boğaza, önce Osmanlı topçularının isabetli atışları, sonrasında Nusret’in döşediği mayınlara çarparak geri çekilmek zorunda kalırlar. Ardından karaya asker çıkararak şanslarını denerler ama 8,5 ay süren kara savaşlarında “Hasta Adam” adını taktıkları Osmanlı onlara tokat üstüne tokat atar. Çünkü vatanın tehlikede olduğunu öğrenen kadın-erkek, yaşlı-genç demeden herkes cepheye koşar. Vatan için siper olur, şehit düşer.  Düşmana çiğnetmezler bu aziz vatanı.

Çanakkale’yi belli bir zaman kalıbına sığdırmak gerçekten zordur. Onun hakkında konuşmak, Onu anlatmak, açıklamak da zordur. Cümleler düğümlenir insanın boğazında… Çanakkale Marmara’yı ve Ege’yi yutan koca bir boğaz olur, büyür karşınızda… Cesaret denizin suyu kadar boldur, 250.000 şehit hiçbir toprak parçasına sığmaz ama bir annenin yüreğine sığar. Bir Mehmetçiğin annesine yazdığı ve mektubu yazdıktan sonra şahadet şerbetini içtiği kanlı bir mektup sayfasında konuşur Çanakkale… Kahramanlığın, cesaretin en derin anlamı ile tarihin tam merkezinden konuşur Çanakkale…

Çanakkale Nedir? Diye sorulursa eğer….

Çanakkale bir ruhtur. Çanakkale bir diriliştir, direniştir. Çanakkale yeni Türkiye’nin önsözüdür. Ve Çanakkale eşsiz bir destandır…

Yahya Çavuşların kahramanca savaştığı yerdir, Çanakkale,

Koca Seyit’in yalnız bir top mermisini değil, bir milletin kaderini sırtlandığı yerdir Çanakkale.

Çelikten bir saldırıya, etten bir siperdir Çanakkale.

Bir tas hoşaf ve bir parça ekmek ile günlerin geçirildiği yerdir Çanakkale

Vatan aşkıyla, gönülleri imanla dolu ordumuzdur, 57. Alaydır, kınalı Mehmettir, cefakâr milletimizdir Çanakkale

Bu müthiş destanın 109. yılında buradan tüm kalbimizle Çanakkale’nin kahramanlarına ve bu topraklar için canlarını feda eden bütün şehitlerimize sesleniyoruz: biliniz ki sizin fedakârlıklarınız boşa gitmemiştir ve şehadet destanınızı örnek alıp hazırda bekleyen milyonlar vardır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm Şehitlerimizi tekrar rahmet ve minnetle anıyorum… Ruhları Şad, mekânları cennet, makamları âli olsun." ifadelerini kullandı.

Daha sonra sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından "Er Hüseyin'in Şehadeti" adlı canlandırma ile "Çanakkale Geçilmez Oldu" adlı oyun sergilendi.

Son olarak Müzik öğretmeni Ali Parlak tarafından ney dinletisi eşliğinde Çanakkale şiir korosu adlı çalışma sergilendi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum