Advert
as

"Bingöl Balının Markalaşması" Toplantısı Yapıldı

Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından "Bingöl balının Markalaşması" toplantısı düzenlendi.

 

 

Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından "Bingöl balının Markalaşması" toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak,  Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Can Üzer, Arıcılar Birliği üyeleri ve davetliler katıldı.

 

Bingöl balının Markalaşması toplantısında Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerine hitap eden Vali Yavuz Selim Köşger, Bingöl balının daha kaliteli ve nitelikli hale getirmek için çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. 

 

Köşger, “Pilot Üniversite olma anlamında, Bingöl Üniversitesinin ‘Tarımsal Kalkınma ve Havza Bazlı’ odaklı pilot üniversite olması ile eş güdüm içerisinde bunu yürütmek istiyoruz. Esas sorun şudur; Birincisi, bal her tarafta üretiliyor. Bingöl balının bir özelliği varsa bunu ortaya çıkarmalıyız. İkincisi, herkesin yaptığı işten farklı bir iş yapmak yani gezgin arıcının 8-9 TL’ye sattığı balı bir ekonomik faaliyet olmaktan çıkarmaktır. Bal daha kaliteli, daha nitelikli ve kalitesini düşürmeden, niteliğini artırabilmek için çalışmalıyız. Balın molekül düzeyinde daha doğrusu her şeyini inceleyip ve menşeini ortaya çıkarabilecek kapasitede de bir laboratuvar var. Baldaki hususiyetleri Türkiye kamuoyuna aktarmak. Bingöl balını özellikle,  tüketim merkezlerinde tanınır hale getirmek lazım." dedi.

 

40 üniversite arasında "5 Pilot Üniversite" arasına girdiklerini söyleyen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 2000 yılından sonra kurulan 40 üniversite arasında seçim yapıldığını ve Bingöl Üniversitesinin seçildiğini ifade etti.

 

Çapak, "Bizde bunları değerlendirmek için akademik anlamda bize düşen her şeyi yapmak üzere buradayız. Balla biliniyoruz. Fakat kalitemizi ne kadar koruyabiliyoruz ve ya bu kalitenin belirleyici özellikleri nelerdir? Hangi bitkilerden bal elde ediliyoruz? Karlıova balımı, Kiğı balımı, Bingöl merkez mi iyidir, bunun tüm çalışmaları mutlaka yapılması gerekiyor. Biz bunu yaptığımızda, Bingöl balını markalaştırdığımızda ya da patentini aldığımızda kalite olarak öne çıkacağız." ifadelerini kullandı.

 

Kaliteli bal üreteceklerini belirten Çapak, "Reklamını iyi yapacağız. Dolayısıyla hali hazırda 40-50 TL’ye sattığımız bir balı belki 700-800 TL’ye satacağız. Belki tüketim az olacak kaliteli bal elde ederken ama elde edeceğimiz kazanç çok daha fazla olacaktır. Bu amaçla hem üniversitemizi hem şehrimizi bal açısından öne çıkarmış olacağız." şeklinde konuştu.

 

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise “Gittikçe Bingöl balına kanaatler olumsuza doğru gidiyor. Bazı esnaf arkadaşlarımız, sahte bal getirip Bingöl balıyla karıştırıp piyasaya sürüyorlar. Kâr amacıyla bunu yapıyorlar ama bu Bingöl balına orta ve uzun vadede zarar verecektir. Aslında bu davranış o esnafa zarar verecektir. Markalaşma konusunda da dediğimiz gibi çalışmalar üniversitemizde yürütülecek ve bizlerde ne destek vermemiz gerekiyorsa vereceğiz. Denetim konusunda görüşlerinizi de aldıktan sonra denetim komisyonu oluşturup bu denetimi yapacağız.” dedi.

 

 

Program, yapılan konuşmaların ardından, Bingöl Üniversitesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Ramazan Solmaz’ın Bingöl balı üzerine yaptığı çalışmayı katılımcılara paylaşmasıyla sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum