Advert
as

Sanayi Esnafına "Herkes için Kayıtlı İstihdam" Semineri

Sanayi Esnafına

Solhan Belediyesi tarafından kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları, sanayi esnafına yönelik devam etti.

 

 

Solhan Belediyesi tarafından yürütülmekte olan, Herkes için Kayıtlı İstihdam projesi kapsamında Solhan’daki Sanayi esnafına yönelik bilinçlendirme semineri düzenlendi.

 

Solhan Kültür Merkezinde sanayi esnafına yönelik düzenlenen eğitim programında Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel, Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz tarafından Kayıtlı İstihdam ile ilgili konularda sunum yapıldı.

 

Kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın azaltılması konulu seminerde konuşan Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel, sanayi esnafına proje hakkında bilgi verdi. Yücel, “Kayıt dışı İstihdam; çalışanların yeterli çalışma standartlarına sahip olmadan, asgari yaş haddi, asgari ücret hakkı, fazla mesai ücreti ve işyeri çalışma standartları gibi konulardaki düzenlemelere uyulmadan, sosyal güvenlik, vergi ve diğer fonların eksik ödendiği ya da hiç ödenmediği istihdam türüdür. Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Çalışamaz yaşa gelince başkalarına muhtaç olunur. Genel sağlık sigortası primlerini yapılacak gelir testi sonucuna göre kendisi ödemek zorundadır. Hastalık durumunda ailesi ve kendisi için istenmeyen durumlarla karşılaşma riski yüksektir.  İş kazası ve meslek hastalığına karşı alınması gereken önlemlerden yoksun olarak çalışmak zorunda kalır. İşverenin kanunsuz ve keyfi uygulamalarına maruz kalınır. Kanuni olarak getirilen çalışma saatlerini aşan sürelerle çalışılır.  Kanuni koruma dışında olunduğu için iş ilişkisi keyfi nedenlerle sona erdirilebilir. Haksız fesihlerde işe iade gibi mekanizmalardan faydalanamaz. İşsizlik sigortasından faydalanamaz. Yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamaz. Kayıt dışı çalışanlar ülke kalkınmasını dolaylı da olsa engelleyerek ailelerinin ve çocuklarının geleceklerini riske atarlar. Kayıt dışı çalışanlar niteliklerini artıramaz ve daha iyi işlere geçiş yapamaz. Kanun dışında bulunmanın getireceği sürekli psikolojik baskıya maruz kalınır.

Teftişler sonucu işyerinin kapanması riski mevcuttur. Rekabet etme şansı azalır.  İşyerinin verimliliği azalır. Marka oluşturma ve pazarda yer edinme şansı azalır. Vergi avantajı sağlayan indirim ve gider yazma gibi avantajlardan yararlanma hakkı yoktur. Kayıt dışı çalıştıran işletmeler ile kayıtlı çalıştıran işletmeler arasında haksız rekabet ortaya çıkmakta, İstihdam ve mali yapıları gerçeği yansıtmadığından hibe, kredi ve desteklerden yoksun kalmalarına yol açmaktadır. Geleceğe güvenle bakamazlar ve her zaman iş kazası riski, denetim fobisi ile karşı karşıya kalırlar. Büyük oranda vergi ve prim kaybı ortaya çıkmakta, bu da sosyal güvenlik ve bütçe açığına neden olmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminde aktif/pasif dengesi bozulmakta ve sistem finansal açıdan tıkanmaktadır. Gelir elde etmeyen vatandaşlara yönelik yapılan primsiz ödemeler artmaktadır.Gelir dağılımında adaletsizlik, yoksulluk ve ahlaki dejenerasyon gibi sosyal sorunlara yol açmaktadır.”dedi.

 

Sigortalı çalışmanın yararları hakkında sunum yapan Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz,” Arkadaşlar yaşam boyunca sizler de bizler de belirli riskler altındayız her an başımıza ölüm gelebilir, her an bir hasar gelebilir, her an bir kaza gelebilir, her an bir iş kazası gelebilir ya da her an karşı karşıya gelebiliriz. Yaşlanıp çalışmayacak duruma gelince başkaları muhtaç olup ne yapabiliriz. Allah da kimseyi elden ayaktan düşürmesin. Bu risklerle karşı karşıya kaldığımızda kişiye değerlik kaygına koruyacak sistem sosyal güvenlik sistemi deniliyor.  Sosyal sigorta kurumları kısa vadeleri ve uzun vadeleri iki ayrılıyor. Kısa vadeli sigortalar neler; evet bir iş kazası, mesleki hastalık sigortasıdır. İş kazası nedir? işçi işini yaparken beklemedik bir anda kazayla karşılaşır bu ruhen ya da fiziken arızayla uğramasına biz iş kazası diyoruz.”dedi.

 

Toplantının çok faydalı olduğunu ve birçok konuya açıklık getirdiğini bildiren sanayi esnafı, Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel ve Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz’e sunumundan dolayı teşekkür ettiler.

 

 

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum