Advert
as

Müteahhit ve Kursiyerler için "Herkes için Kayıtlı İstihdam" Semineri

Müteahhit ve Kursiyerler için

Solhan Belediyesi tarafından kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları, Müteahhit ve Kursiyerlere yönelik devam etti.

 

 

 

Solhan Belediyesi tarafından yürütülmekte olan, Herkes için Kayıtlı İstihdam projesi kapsamında Solhan’daki Müteahhit ve Kursiyerlere yönelik bilinçlendirme semineri düzenlendi.

 

Solhan Kültür Merkezinde sanayi esnafına yönelik düzenlenen eğitim programında Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel, Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz ve İlçe SGK Müdürü Hikmet Baba tarafından Kayıtlı İstihdam ile ilgili konularda sunum yapıldı.

 

Kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın azaltılması konulu seminerde konuşan Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel, “Kayıt dışı İstihdam; çalışanların yeterli çalışma standartlarına sahip olmadan, asgari yaş haddi, asgari ücret hakkı, fazla mesai ücreti ve işyeri çalışma standartları gibi konulardaki düzenlemelere uyulmadan, sosyal güvenlik, vergi ve diğer fonların eksik ödendiği ya da hiç ödenmediği istihdam türüdür. Genel sağlık sigortası primlerini yapılacak gelir testi sonucuna göre kendisi ödemek zorundadır. Hastalık durumunda ailesi ve kendisi için istenmeyen durumlarla karşılaşma riski yüksektir.  İş kazası ve meslek hastalığına karşı alınması gereken önlemlerden yoksun olarak çalışmak zorunda kalır. İşverenin kanunsuz ve keyfi uygulamalarına maruz kalınır. Kanuni olarak getirilen çalışma saatlerini aşan sürelerle çalışılır. İşsizlik sigortasından faydalanamaz. Yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamaz. Kayıt dışı çalışanlar ülke kalkınmasını dolaylı da olsa engelleyerek ailelerinin ve çocuklarının geleceklerini riske atarlar.”dedi.

 

Asgari İşçilik Uygulaması hakkında müteahhitlere sunum yapan Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz, “Primli sistem esasına dayalı olarak kurulan SGK’nın beyan usulüne göre toplanan prim yöntemi haricinde inşaat ve onarım işlerinde kullandığı, bu işlerin yapımında gerekli olan minimum işçilik düzeyinin tespit edilerek asgari işçilik adı altında re’sen prim tahakkuku uygulamasına ‘asgari işçilik’ uygulaması denir. Sosyal Güvenlik Kurumu taşeron ve alt taşeronların işyeri dosya tescillerini ilk işyeri dosyası olarak kabul etmiyor. O nedenle de işçi girişleri için 30 günlük süre yoktur. Taşeron firmalarda işyeri dosyasının tescili ve işçi girişleri “Asıl SGK dosyasının mevcut olması nedeniyle” aynı gün içerisinde yapılması zorunludur. Taşeron işyeri dosyasının açıldığı gün, taşeron işyeri şifresi alıp, işyeri bildirgesinde çalışacak işçi sayısı kadar işçi girişlerini vermek zorundayız. Uygulamadaki mevzuata göre bir vatandaş  köyde küçük bir ev yapsa dahi öncelikle SGK kapsamında inşaat işyerini tescil ettirip bir dosya açtırması ve çalıştırdığı işçilerini söz konusu dosya üzerinden sigortalı olarak bildirmesi gerekmektedir. İnşaatın bitimi halinde yapı kullanma izin belgesi almak için belediyeye müracaat ettiğinde belediye inşaat sahibinden SGK ya borcunun bulunmadığını da gösteren ve SGK ile ilişiğinin kalmadığına dair bir yazı getirmesini isteyecektir. O halde inşaat sahiplerinin yapması gereken, inşaata başlamakla SGK' da dosya açtırmak ve çalıştırdığı işçileri çalıştırdıkları süreler kadar SGK' ya bildirmektir. Hal böyle olunca hem prim indiriminden yararlanacaklar ve % 20 daha az prim ödeyecekler hem de bir iş kazsı olması halinde kusursuz sorumluluktan kurtulacaklardır.”dedi.

 

Denetimin tek başına kayıt dışı istihdamın çözümü olarak ileri sürülmesi mümkün olmadığını belirten İlçe SGK Müdürü Hikmet Baba,”Maliye Bakanlığı denetim elemanları, iş müfettişleri ve SGK denetim elemanları arasında yeterli koordinasyon olmadığından kısa aralıklarla işyerleri farklı denetim birimleri tarafından denetlenmektedir. Bu kapsamdaki sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmeleri için iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olmaları ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması, bu Kanuna göre iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri ya da malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanabilmesi için prim borçlarının ödenmiş olması şartı aranır. Sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması şarttır.”dedi.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum