Advert
as

Öğrencilere Verem Hastalığı Anlatıldı

Öğrencilere Verem Hastalığı Anlatıldı

Toplum Sağlığı Merkezi personelleri, “Verem Haftası” etkinliği kapsamında Şehit Kaymakam Ersin Ateş Okulundaki 6. ve 7. Sınıf öğrencilerine verem hastalığı anlatıldı.

 

 

 

 “Verem Haftası” etkinliği kapsamında Şehit Kaymakam Ersin Ateş Okulunda, Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından 6. ve 7. sınıflara yönelik Verem Eğitimi verildi.

 

Konferans salonundaki programa Dr. Sezer Ayman, Dr. Zelal Yılmaz, Bilgisayar İşletmeni Macit İnan, Sağlık Memuru Emin Güneş ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Dr. Sezer Ayman’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda ilçemizde yürütülen verem kontrol çalışmaları hakkında bilgi vererek ve tüberkülozda güncel durum konulu sunumunu yaptı.

Sunumda verem hastalığı anlatan Ayman,” Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi bu verem mikrobu taşımakta dünya genelinde her yıl yaklaşık 10 milyon kişi bu verem hastalığına yakalanıyor. Ölümcül olarak çok yüksek bir hastalıktır, Bu yüzden muhakkak bilgi sahibi olmamız gerekiyor, kuvvet sahibi olmamız gerekiyor kayıtlara göre ülkemizin 13 bin hastalıklara yakalanıyor. Türkiye'de 10-15 milyon nüfusu enfekder oluyor tahmin etmektedir. Ülkemiz biraz gelişmiş olduğu için daha fazla gelişmiş verem hastalığına yakalanıyor. Türkiye’ye baktığımızda 2005'den 2015'e kadar verem hastalığının oranın azalmalarının olduğunu görüyoruz, yaptığımız çalışmalarla çok azaldığını görüyoruz. Türkiye'de verem 2015 yılında 12 bin 772 kişi ilçemizde bu oran Bingöl genelinde fazla bir oran Bingöl de 20 tanesi görünüyorsa 10 tanesi Solhan da görünüyor. Diğer ilçelerde oranla daha fazla görünüyor, bu konuda bilgi sahibi olmamız gerekiyor konu sahibi olmamız gerekiyor korumamız gerekiyor, bu hastalığa yakalanırsak yakın arkadaşlarımıza ve ailemize bulaştırmadan tedavi olmalıyız. “dedi.

 

Verem hastalığının nasıl bulaşacağını aktaran Ayman,”Verem en son akciğere ulaştığı için akciğer ile solunum yoluyla hapşırma, konuşma sırasında solunum yoluyla yayınlanan damlacıklarla bulaşıyor. Verem mikrobu güneş görmeyen yerde ve havalanmayan yerlerden saatlerce havada kalabilir. Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiye hastalık bulaştırır. Verem mikrobu vücuda, girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan, akciğerlerde bekleyebilir. Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık %5-10’u daha sonraki yıllarda verem hastası olur.”

 

Veremden korunma yollarını belirten Ayman, “Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra verem aşısı (BCG) uygulanır. Toplumu korumanın en etkili yolu, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir. Verem hastalığına yakalananların aileleri ve yakınları Verem Birimlerine davet edilerek muayene edilir. Hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere hastalığa yakalanmalarını önlemek için koruyucu ilaç verilir. Koruyucu ilaç tedavisinde 6 ay süre ile düzenli ilaç kullanımı gereklidir. Verem hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı tanecikleri azaltır, bulaşma ihtimalini düşürür. Odanın güneş görmesi, ortamdaki verem mikroplarını öldürür. Hastanın bulaştırıcılığı kaybolana kadar ayrı bir odada kalması uygundur. Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını mendille veya kollarıyla kapatmalıdır. Öksürük ve aksırık sonrasında eller yıkanmalıdır. Bulaştırıcı dönemdeki verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır. Ortam sık sık havalandırılmalıdır. İlaçlarını düzenli ve eksiksiz olarak kullanmalıdır. Hastalıktan korkma , Geç kalmaktan kork!, Sık sık ellerini yıka! Asla sigara içme, yanında içilmesine izin verme, bulunduğun ortamı sık sık havalandır, düzenli ve dengeli beslen, hasta iken ilaçlarını düzenli kullanın diyoruz.”şeklinde konuştu.

 

Toplantıya katılan öğrencilere anahtarlık ve kalem takdimleri ile program sona erdi.

 

 

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum