Advert
as

"Herkes için Kayıtlı İstihdam" Seminerleri Devam Ediyor

Solhan Belediyesi tarafından kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan eğitim programları, Korucular ve Kadınlara yönelik devam etti.

Solhan Belediyesi tarafından yürütülmekte olan, Herkes için Kayıtlı İstihdam projesi kapsamında Solhan’daki Korucular ve Kadınlara yönelik bilinçlendirme semineri düzenlendi. 

Solhan Kültür Merkezinde Korucular ve Kadınlara yönelik düzenlenen eğitim programında Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel, Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz ve İlçe SGK Müdürü Hikmet Baba tarafından Kayıtlı İstihdam ile ilgili konularda sunum yapıldı.

Kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın azaltılması konulu seminerde konuşan Yrd. Doç Dr. Atilla Yücel, “Belediyenin bu projesi Avrupa birliği kapsamında hazırlandığı Kayıt dışı istihdamla ilgili yani sigortasız çalışma daha doğrusu çalışmama konusunda sigorta bize neler sağlar ailelerimize çocuklarımıza, sonra neler hangi haklardan yararlanırız. Sigortasız çalıştığımızda durumda hangi risklerle karşılaşırız bu konuda sizleri bilinçlendirme farklılık yararlanma amacıyla buradayız.

Yani bir yerde çalışıyorsak ailelerimiz, biz, eşimiz, çocuklarımız bu kayıt dışı çalışma ya da sigortasız çalışma diyoruz. Yani siz resmi olarak kimliğiniz olmadığınız zaman bir vatandaş olarak görmüyorsanız sizin çalıştığınız sosyal güvenlik kurumları bildirmedikleriniz zaman siz resmi olarak bir çalışan değilsiniz, diğer bir şekilde 2 bin liraya çalışıyorsanız sizin maaşınızın bin lira göstererek sigorta ediyorlar. Bir diğeri de 30 gün çalışıyorsunuz ama işveren sizi 10 gün sigortalı gösteriyor. Dolayısıyla bunlar ortaya böyle çıktığında biz kayıt dışı çalışma diyoruz. Günlük hayatımızda ailelerimizle, sevdiklerimizle bir arada yaşarken aramızda hep böyle bir çocuklarımızın, üniversite okuyan çocuklarımız var, hastalarımız var belki yaşlılarımız var, hepiniz geleceğe güvenle bakmanızı istiyoruz, Yani sokağa da güvenli çıkmak istiyoruz. Çocuklarımızın gelecekte hangi okula gidecek kendi kurtaracak mı ne olacak diye bunları günlük hayatımızda değerlendirmemiz lazım birde tabi gelecek yarın ne olacağı Allah'tan başka kimse bilmiyor. Dolayısıyla birçok belirsizlik var her an, terör var, sosyal olaylar var, doğal afetler var ertesi gün ne olacağımız bilmiyoruz. Dolayısıyla hayatın belirsizlik içerisinde olması riskler taşıması bir yerde çalışıyorsunuz bunun bir garantisi yok hasta olabiliriz, meslek hastalığına yakalanabiliriz. Allah vermesin sakat kalabiliriz Hepimizin başında eşimizin sigortalı olmasında dolayı ne gibi hakkımız var ya da babamızın sigortalı olması ne gibi haklardan yararlanabiliriz. Tabi ki biz normal hayatımızda ve aramızda çalışanlar varsa iş erinde karışılabileceğimiz iş kazaları, meslek hastalıkları, yaşlılık, emeklilik, maluliyet ve ölümlülük bu gibi.”dedi.

Korucular ile ilgili sunum yapan Yrd. Doç Dr. Selim Gündüz, “Gönüllü Köy Korucularına, Geçici Köy Korucularından terörle mücadelede şehit veya çalışamayacak derecede malul olanların, eceliyle vefat edenlerin ve hizmet süresini tamamlayarak görevlerinden ayrılanların çocuklarından birine veya çocukları yoksa kardeşlerinden birine Geçici Köy Korucusu alımında öncelik verilebilmektedir.

Göreve yeni alınan Geçici Köy Korucularına, başlangıçta iki haftalık temel eğitim, her altı ayda bir en az iki günlük hizmet içi eğitim yaptırılmaktadır. Geçici Köy Korucuları açılacak eğitim programlarına katılmak zorundadır. Geçici Köy Korucularına ödenen aylık ücretlere ek olarak; Hizmet sürelerini doldurarak görevden ayrılanlara aylık bağlanması, idari nedenlerle görevine son verilenlere, ölenlere ve istifa edenlere tazminat verilmesi, Güvenlik güçleriyle birlikte operasyonlara katılanların iaşelerinin karşılanması ve operasyon tazminatı verilmesi, GKK’ların ölümü halinde yakınlarına ölüm yardımı verilmesi, GKK’lar, görevde bulundukları süre içinde yaralanmaları, sakatlanmaları veya ölümleri halinde, 2330 Sayılı Nakdî Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerinden yararlanmaktadır.

GKK’lardan vazife malulü olanların kendilerine, ölümlerinde dul ve yetimlerine aylık bağlanmaktadır. Bağlanacak aylık miktarı, Emekli Sandığı Kanunu’na göre belirlenmektedir.

 

GKK’lara (20) gün yıllık, (10) gün mazeret izni verilmektedir. Köy korucularının merakla beklediği konular arasında yer alan erken emeklilik şartları yeni KHK ile detaylandırıldı. Buna göre Köy korucuları 44 yaşını doldurduklarında kendi istekleri ile emekli olabilecekler. 678 sayılı KHK'ya göre 50 yaşına gelmiş korucuların görevleriyle ilgili ilişiği kesilecek, Hükümet, terörle mücadelede güvenlik önlemleriyle ilgili çalışmalara devam ediyor. Resmi gazete'de yayınlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle güvenlik korucularına (köy korucuları) yaş sınırı getirildi. Bu kapsamda 50 yaşından gün almış korucuların görevleriyle ilişiğinin kesilmesine karar verildi. Ayrıca erken emekliliğin yanı sıra ilişiği kesilen korucunun yerine 30 yaşını doldurmamış çocuk veya varsa kardeşlerden birisi güvenlik korucusu olarak görev alabilecek. 49 yaşını dolduranların görevleriyle ilişiği bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde kesilir ve bunlara önceden peşin ödenmiş olan ücretin kalan günlere isabet eden tutarı geri alınmaz. 44 yaşını doldurmuş ancak 50 yaşından gün almamış ve hizmet süresi on beş yıl ve üzeri olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde başvuruda bulunanların görevleriyle ilişiği başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde kesilir ve bunlara önceden peşin ödenmiş olan ücretin kalan günlere isabet eden tutarı geri alınmaz. Malul olanların kendileri ile malul olanlar ile ölenlerin eşleri, 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile anne babalarına serbest seyahat kartı düzenlenmektedir. Görev sırasında ölenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi; ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi; eş veya çocuğunun yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişi, Malul olanların kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, İstihdam hakkından faydalandırılır.”dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum