Advert
as

Ayman,“Erken Tanı Hayat Kurtarır”

Ayman,“Erken Tanı Hayat Kurtarır”

Aile Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine yönelik “Kanser ve Sigaranın Etkileri” semineri verildi.

Solhan Aile Toplum Sağlığı Merkezi, Belediye Kültür Merkezi’nde Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine yönelik “Kanser ve Sigaranın Etkileri” seminerini verdi.

Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla bu tür etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Sezer Ayman, “4 ve 9 Şubat tarihleri Kanser ve Sigara haftası olarak kutlanmaktadır. Bunlardan biri de İlçemizdeki Halk Eğitim Müdürlüğü kursiyerlerine sigara ile ilgili kanserlerden korunma eğitimleri vermekteyiz.”dedi.

Aile Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Ayman, Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeye devam ettiklerini söyledi. Kanserden korunma ve tedavi edilmesi hakkında konuşan Ayman, “HPV enfeksiyonu çok yaygın olduğundan ve her yaşta görülebileceğinden, cinsel olarak aktif olan kadınlar hayatları boyunca bu riskle karşı karşıya kalabilirler. Eğer HPV ile karşılaştıysanız ve enfeksiyonu geçirip iyileştiyseniz, yine de bu virüse karşı bağışıklık kazanmış olmayabilirsiniz. HPV’ in genital siğillerin %90’ına ve serviks kanserlerinin %70’ ine neden olan iki tipine karşı bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının en az beş yıl süre ile HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır. Korumanın ne kadar süreceği de halen araştırılmaktadır. Cerrahi; Serviks kanseri tedavi seçenekleri kanser diğer organlara yayılmamış ve hâlâ erken evredeyse konizasyon yöntemiyle serviksten tüm kanserli dokunun çıkartılması mümkün olabilir. Kanser daha çok ilerlemiş veya lokal alan dışına yayılmışsa, Rahim ve bazı olgularda yumurtalıklar ve veya lenf düğümleri cerrahi olarak çıkartılabilir. Hastalığın evresine göre farklı cerrahi yöntemler uygulanabilir. Örneğin, Kemoterapi, Radyoterapi gibi. Eğitimlerimizin amacı vatandaşlarımızı kanserler hakkında bilinçlendirmektir. “Erken tanı Hayat Kurtarır” sloganıyla çeşitli eğitimler vereceğiz.”dedi.

Sigaranın insan vücuduna zararlı etkileri hakkında konuşan Dr. Sezer Ayman, “Sigara dumanında, vücudumuz için zararlı 4.000’den fazla madde bulunur. En tehlikeli maddeler; Nikotin, Karbonmonoksit, Katran’dır. Nikotin: Esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapar. Karbonmonoksit: Egzoz gazıdır. Kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Katran: Kanser yapar.”dedi.

Sigara İçilmesinin Vücuttaki Zararlı Etkilerine değinen Ayman,”Akciğerlerde Öksürük, balgam, nefes darlığı, kanser. Kalpda damarlarda tıkanma, kalp krizi. Ağız-Boğazda tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, boğaz kanseri, boğaz iltihabı. Mide de kanser, mide ülseri. Kemiklerde erime. Damarlarda tıkanma. Ciltte kırışıklıklar. Çocuk sahibi olamama,  çocuk düşürme, sağlıksız bebek, doğurma, cinsel güç kaybı oluşmasına neden olur.”ifadelerini kulladı.

Sigara dost gibi görünür. Düşman olduğunu anladığınızda yapacağınız hiçbir şey kalmaz diyen Dr. Ayman,” Sigara; Akciğer kanseri ölümlerinin % 90’ından, Tüm kanser ölümlerinin % 30’undan, Bronşit ölümlerinin % 75’inden, Kalp krizi ölümlerinin % 25’inden sorumludur. Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin birinci sırasında yer alır. Akciğer kanserinin % 90 nedeni sigaradır. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir. İçilen her sigara,  İnsan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır.”

 

Sigara içenlerin çevreye verdiği zararları dile getiren Dr. Ayman;”Bulundukları çevrenin havasını kirletirler. Çevrelerindeki insanların pasif sigara içmelerine neden olurlar. Ev ve orman yangınlarına neden olurlar. Sigara içenlerin çoğunluğu sigaraya 20 yaşından önce başlarlar. Başlama yaşı genellikle 13-14 yaşlarıdır. Sigara firmaları bugünün sağlıklı gençlerini yarının sigaraya bağımlı devamlı müşterisi yapmak isterler.  Gelişmiş batı ülkelerinde sigara içenlerin sayısı azaldıkça, sigara şirketleri, az gelişmiş olan ülkelerde reklam ve tanıtım kampanyaları yapmaktadırlar. Gelişmiş ülkelerde sigara salgını azalıyor. Buna karşılık gelişmekte olan ülkelerde salgın hızla artıyor. Son 20 yılda sigara tüketimi; Türkiye’de  % 80 artmış, Amerika’da % 30 azalmıştır.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum