Advert
as

“Şehadet, Bir Çağrıdır Tüm Nesillere ve Çağlara”

“Şehadet, Bir Çağrıdır Tüm Nesillere ve Çağlara”

Solhan Çağrı-Der tarafından şubat ayında şehid olanları anmak amacıyla 'Şehidler Gecesi' isimli bir program düzenlendi.

Çağrı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından şubat ayı şehadet ayı münasebetiyle "Şehitler Gecesi" temalı bir konferans düzenlendi.

Solhan Kültür Merkezinde düzenlenen konferans, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra ilahi ve sinevizyon gösterimiyle devam eden Şehitler Gecesi programına konuşmacı olarak Eğitimci Cihan Üzer katıldı. Üzer konuşmasında İslam'ın öncü şahsiyetlerin hayatlarından örnekler verdi.

Üzer, "Şehitlik sadece ümmeti Muhammed’e has bir kavram değildir. Şehitlik Habil ile başlamış bir kavramdır. Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz şehitlerden bahsetmektedir." dedi.

Uhud Savaşında şehid olan Musab bin Umeyr'in hayatından kesitler sunarak konuşmasına devam eden Üzer, şehidlerin kendi canlarından vazgeçtiğini İslam için dava için kendilerini feda ettiklerinin anlaşılması gerektiğini söyledi.

İslam'a inanmayanların şehidlik kavramına sarıldıklarını ifade eden Üzer, "Bugün İslam’a inanmayanlar İslam dışında şehitlik kavramına öyle bir sarılmışlar ki artık bırakmıyorlar, şehitlik bugünün mazlum kavramıdır. Şehitlik İslam’ın malı iken birileri o gücü eline alıp kullanıyor. İslam’a saldıranlar kendilerinden biri öldürülse 'şehit oldu' diyorlar. Çünkü o gücün farkındadırlar. Şehitliğin insanları dirilttiğini insanların kendi davaları uğrunda yok olmayı gerektiğinin bilincindedirler." şeklinde konuştu.

İslami şahsiyetlerin davaları uğruna gözlerini kırpmadan şehit oldukların anlatan Üzer, "İskilipli Atıf Hocanın özellikle batı taklitçiliğine karşı bir risale yazdığı için bir bakıma şapkayla ip arasına tercihe bırakılıyor. Batı taklitçiliği olan şapkayı terk ediyor, başını ipe götürüyor ve Allah uğrunda canını veriyor. Aynı şekilde Şeyh Said de ipe götürdüklerinde 'Beni bu değersiz dallarda asmanıza pervam yoktur, muhakkak ki mücadelem; Allah ve din içindir' demiştir. Seyit Kutup da idam edilirken, 'Eğer idamı hak etmiş olarak Hakkın emri ile ipe çekiliyorsam buna itiraz etmek haksızlıktır. Eğer bâtılın zulmüne kurban gidiyorsam, bâtıldan merhamet dileyecek kadar alçalamam' deyip onlardan yardım dilemeyip o da asılmış, şehit olmuştur."

Şehit olmak için büyük bir bedelin verilmesi gerektiğini belirten Üzer,” Zannediyoruz ki onlar ölünden korkuyor. Hâlbuki ölüm onlardan korkuyor. Şehadet dirilmek olduğunu onlar biliyor. “Sakın Allah yolunda öldürülenlerin ölü olduklarını sanma! Onlar diridir ve rableri katında rızıklanırlar." ayeti kelimesi ile şehitlerin bu dünyaya veda etmesi ile birlikte bir nesli dirilttiler. Davalarını dirilttiler.  Onlar ölüp gitmediler arkalarında büyük bir miras bıraktılar.  Onları örnek alan bir nesil bıraktılar. Mesela Şehit Metin Yüksel bir kıyam hareketini başlatıyor gençler arasında ama bunu hazmedemeyen çevreler onu şehit ediyorlar. “Şehâdet, bir çağrıdır tüm nesillere ve çağlara!”sözü o yiğit erden bize kalan güzel bir mirastır ve kulaklarımızın ve yüreklerimizin pasını silen kutlu bir nidadır. Allah Azze ve Celle kendisine rahmet eylesin.”

Program yapılan dua ile sona erdi.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum