Advert
as

RAMAZAN MEKTEBİNDEN ÖNEMLİ DERSLER

  • Abdulkadir ARUTAY
  • 2023-04-11 16:20:20
  • 423 Görüntülenme
  • Ramazan tıpkı bir mektep gibi her yıl Müslümanları ciddi bir eğitimden geçirir ve imanlarına ayrı bir heyecan katar. Ramazan mektebinin birçok dersinden bir kaçını sıralamak istiyorum.

    Öncelikle her istediğini hemen verip şımarttığımız nefsimize bir irade eğitimi verir. Arzularımızı yani nefsi isteklerimizi erteleme erdemini talim eder. Bunu öyle basit bir şey olarak görmeyelim. Gidin hastanelere veya hapishanelere bakın, büyük çoğunluğunun arzularını ertelememekten ya mideyi tıka basa doldurmaktan kaynaklı hastalıklara tutulmuşlar veyahut anlık öfkelerine, nefislerine hâkim olamamış ve bundan kaynaklı hapishanelerde tutuklu olduklarına şahit olacaksınız. İşte ramazan mektebinde aldığımız eğitimle nefsin dizginlerini elimize alıp akıl, vicdan ve iman ile hareket etme kabiliyetini elde ederiz.

    Ramazan, bizlere ümmetin bir parçası olduğumuzu hatırlatır. Tıpkı komutandan emir alan bir bölük gibi birlikte hareket etme şuuru kazandırır bize. Nasıl mı? Sahurda “Allah’u Ekber" komutuyla yeme içmekten çekiliyoruz ta akşama ikinci komutu alana kadar. Bu öyle az buz bir topluluk tarafından da yapılmıyor. Doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın dört bir tarafından iki milyara yakın bu cemaat aynı duygularla birlikte sahur edip birlikte iftar ediyorlar. Yeryüzünde koca bir sofra serilmiş gibi, nimetin sahibinin buyur etmesiyle hep birlikte büyük bir huzur ve mutluluk içerisinde onun adını zikrederek, nimetin tadına vararak, şükür duyguları içerisinde iftar edip sahur ediyorlar. İşte bu ümmet olma şuurudur. İşte bu ruhtur bizi ayakta tutan. İşte bu ümmet olma ruhudur enkaz altındakilere el uzatan. Nemelazımcılığı katleden, aç bırakmakla açın derdine vardıran, empati duygularını zirveye ulaştıran, zekatlarla, infaklarla, fitrelerle, bunu ispatlatan işte bu ruhtur.

    Ayrıca, yıl boyunca kirlenen, kısmen paslanan kalbimizi parlatan, arındıran, yumuşatan bir manevi hastanedir ramazan. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, bedenimiz ile ilgili hastanelerde o kadar bölüm var ki onun için koca koca hastaneler yapılıyor. Ancak ruhumuz ile ilgili çok az bölüm veya hastanelerin olduğunu görürüz. Maddi hastalıkların hastaneleri doğal olarak maddi yapılar olur elbet. Ancak manevi hastalıklarımızın tedavisi nasıl olur hiç düşündünüz mü? Yoksa biz manen hiç hasta düşmüyor muyuz? İnsan nasıl ki bedenen hafif veya ağır hastalıklara tutulur, aynı şekilde de ruhumuz da hasta düşebilir. Ancak ruhun hastalıkları gözle görülmediği için çok da dikkat etmeyebiliyoruz. İşte ruhun manevi hastalıklarına; bencillik, kibir, ucb, riya, haset gibi birçok hastalığa oruç ve namaz gibi ibadetler birer manevi ilaç olur ve kişinin gönlünü ferahlatır.Böylece Saim, kibir yerine tevazuuyu kuşanır, kendini başkasına beğendirme derdinden kurtulup rabbine yönelir, haset yerine başkasına iyilikte bulunmayı, hatta ona dua etme faziletini gösterir. Hâsılı kendi küpüne zarar veren, içini içten içe kemiren hastalıklardan ramazan ile sıhhat bulur inşallah.

    Ramazanın bereketiyle yaptığı iyiliklere ve ibadetlere bire yirmi, hatta bin aydan daha hayırlı kadir gecesi ile amel defterini hayırlarla donatır. Yıl boyunca bilip bilmeden günahlarla kabaran amel defterini tövbe istiğfarla bembeyaz bir sayfa açtırır ramazan.

    Ve ramazan son dersiyle yani itikâf ile birlikte, hayatın hızlı akan mecrasından insanı çekip alır ve onu bir tefekkür iklimi ile hayat bahçesine ne ekip, ne biçtiğini gözden geçirme fırsatı sunar. Kalabalıklar içerisinde bir Hîra iklimini yaşattırır.

    “Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Müslim, Sıyam 163)“Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 28, Savm 6)

    Sadece oruçluların geçebileceği cennetin Rayyan kapısından girebilme ve ramazanın bereketiyle günahlarımızdan arınma, affolunma ve rahmete nail olma temennisiyle…

    Selam ve dua ile…