Advert
as

ATALET DEĞİL ÇALIŞKANLIK ÖNEMLİ

  • Hasan YILMAZ
  • 2022-03-20 20:00:40
  • 834 Görüntülenme
  • Rivayetlere göre Efendimiz (a.s) bir gün bir yerden geçerken bir adam hiçbir iş yapmadan oturuyormuş efendimiz adamın yanından geçerken tebessüm etmeden geçmiş. Döndüğünde ise adam bir çubuk almış toprağı karıştırıyormuş. Bunu gören efendimiz adamı sormuş, hasbihâl etmiş. Adam bu duruma şaşırınca efendimize sormuş. Buradan geçtiğinde farklı davrandınız döndüğünde farklı davrandınız neden? Efendimiz: Buradan geçtiğimde boş oturuyordun döndüğümde ise bir çubuk almıştın bir şeylerle uğraşıyordun. Diye izahta bulunmuş.

    Bu duruma benzer olarak Abdulkadir Geylani “Bütün sıkıntılarımızın kaynağında tembellik (atalet) vardır.” Üstad Said Nursi de bütün hastalıkların kaynağını tembelliğe indirgemiştir. Demek ki bütün hastalıkların, bütün sıkıntıların sebebi tembelliktir. Tembellik her ne kadar aşırı dinlenme olarak algılansa da bütün dinlerde ideolojilerde kabul görmeyen bir durumdur.

    Sabah namazında camide namaz kılanlara bakın, erkenden dükkânını, bakkalını açanlara bakın ne kadar pozitif insanlar olduklarını daha iyi görebileceksiniz. Her zaman erken uyananlar daha mutlu değil mi? Kahvaltıları, yemekleri daha lezzetli değil mi? Çalışkan insanlar her zaman daha mutlu değil mi?

    Çalışkanlık kavramı karıncalarla özdeşleşmiş bir kavramdır. Şahsım olarak bugüne kadar karıncalarla ilgili kötü bir cümle duymadım hep övgüyle ilgili cümleler duydum “dev gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım.” Neden karıncalar? Karıncalar hep hareket halindedir. Otobandaki araçlar gibi sürekli gidip geliyorlar. Ülkedeki bütün işleri gören vasıtalar genelde o yolu kullanır.

    Bizim inancımız çalışmayı, çalışkanlığı tavsiye eder. Bu konuda Yaratıcı; ödüllerimizin çalışmamamızın karşılığında olduğunu vurgular. Bu yüzdendir ki bizler de hayatımızın her evresinde çalışkan olmak zorundayız. Buradaki çalışkanlık felsefesi biraz daha farklıdır. Fiziki çalışkanlıkla beraber niyet de çok önemli. Buradaki ödül ve enerji farklıdır. Toprakla bütünleşerek kul olduğumuzu iyice algıladıktan sonra Yaratan’ın rızasını gözeterek hareket etme vardır.

    Bizler topraktan geldiğimizi algılayıp ihlası referans alarak daha iyi hareket edebilirken mekanik şeyler daha çok bütünleşerek değil sürtünme sonucu hareket eder. Lunaparktaki çarpışan arabalara bakın bir telin sürtünmesi sonucunda hareket edebiliyorlar parktaki davranış boyutunu irdelediğinizde orada da bir hareketlilik olduğunu görürsünüz. Hayat böyledir, gaza basmazsan yerinde kalırsın.

    Çalışkanlık denilince Değerli Mehmet Göktaş hocamız hep aklıma gelir. Memleket memleket gezip hep anlatır, sahnede bile yerinde durmaz. Çoğu zaman kendisine imreniyoruz Allah sıhhat sağlık versin. Ara sıra birilerine çatsa da çatması tatlıdır kimseyi incitmiyor. Böyle iyi niyetli, ihlaslı insandan dünya hayatıyla ilgili bir şikâyet duydunuz mu? Karınca gibi çalışıp kul olma yolunda her türlü çabayı, örnekliği göstermesi muazzam bir davranıştır. Anlayana.

    Bütün bireyler için öğrenciler için sınava hazırlananlar için örnek alınması gereken bir hocamız. Allah her türlü çabasını, çalışmasını bereketli kılsın. Çalışkanlık noktasında bana çağrışım yaptığı için kendisine saygımı sunar, ellerinden öperim.

    Selam ve dua ile…

    Hasan YILMAZ
    Hasan YILMAZ
    KÖŞE YAZARI
    BİYOGRAFİ